Mi is az Aromaterápia?

Az aromaterápia egy holisztikus gyógyító kezelés, amely természetes növényi kivonatokat használ az egészség és a jó közérzet elősegítésére. Néha illóolaj-terápiának is nevezik. Az aromaterápia gyógyászati céllal használja az aromás illóolajokat a test, az elme és a lélek egészségének javítására. Fokozza mind a fizikai, mind az érzelmi egészséget.

Találatok száma: 72 darab

Sokan az aromaterápiát művészetnek és tudománynak is tekintik, és az utóbbi időben egyre nagyobb elismertségre tett szert a tudomány és az orvostudomány területén, pedig az emberek évezredek óta használják. Az ősi kultúrák Kínában, Indiában, és Egyiptomban aromás növényi összetevőket építettek be a gyantákba, a balzsamokba és az olajokba. Ezeket a természetes anyagokat orvosi és vallási célokra használták. Ismert volt, hogy fizikai és pszichológiai előnyeik egyaránt vannak.

Az “aromaterápia” kifejezést René-Maurice Gattefossé francia parfümkészítő és vegyész alkotta meg a témában írt könyvében, amelyet 1937-ben adtak ki. Korábban felfedezte a levendula gyógyító hatását is az égési sérülések kezelésében. A könyv tárgyalja az illóolajok használatát az egészségügyi állapotok kezelésében.

Hogyan működik az aromaterápia? Szagláson és a bőrfelszívódáson keresztül működik, olyan termékek használatával, mint a következők:

  • diffúzorok
  • aroma spray-k
  • inhalátorok
  • fürdősók
  • testolajok, krémek vagy testápolók masszázsra vagy helyi alkalmazásra.
  • arcgőzölők
  • hideg és meleg borogatások
  • agyag maszkok

Ezeket önmagukban vagy bármilyen kombinációban is használhatod.

Közel száz féle illóolaj áll rendelkezésre webáruházunkban! Minden illóolajnak számos egyedi gyógyító tulajdonsága, felhasználása és hatása van. Az illóolajok kombinálása pedig a testre, és lélekre is csodálatos hatást gyakorolhatnak.

Az aromaterápia során az illóolajokat számtalan módon használhatod. Add őket például testápolóhoz vagy vivőolajokhoz, majd helyileg alkalmazd őket. Próbáld ki, hogy egy tonikot, sampont vagy kondicionálót fokozol illóolajokkal! Vagy keverd őket egyszerűen folyékony szappanba, fogkrémbe vagy szájvízbe. Az olajokat szórhatod vagy permetezheted az egész helyiségben, vagy öntheted őket a fürdőbe is.

Az aromaterápia általában inhalálással vagy helyi alkalmazással használható.

Belégzés: az olajok a levegőbe párolognak diffúzoros tartály, spray vagy olajcseppek segítségével, vagy belélegezve, például gőzfürdőben. Az aromaterápiás olajok a kellemes illat biztosítása mellett légzés fertőtlenítő, és jótékony mentális előnyöket is nyújthatnak.

Az illóolajok belélegzése ráadásul serkenti a szaglórendszert, az agynak azt a részét, amely a szagláshoz kapcsolódik, beleértve az orrot és az agyat is. Az orrba vagy szájba jutó molekulák a tüdőbe, onnan pedig a test más részeibe jutnak. Ahogy a molekulák eljutnak az agyba az aromaterápia során, úgy hatással vannak a limbikus rendszerre is, amely az érzelmekkel, a szívritmussal, a vérnyomással, a légzéssel, a memóriával, a stresszel és a hormonháztartással van kapcsolatban. Ily módon az illóolajok finom, mégis holisztikus hatást gyakorolhatnak a szervezetre.

Helyi alkalmazások: a masszázsolajok, valamint a fürdő- és bőrápolási termékek a bőrön keresztül szívódnak fel. Az olaj alkalmazási területének masszírozása fokozhatja a vérkeringést és növelheti a felszívódást az aromaterápia során. Egyesek szerint a verejtékmirigyekben és szőrtüszőkben gazdagabb területek, mint például a fej vagy a tenyér, hatékonyabban szívhatják fel az olajokat.

Az illóolajokat soha nem alkalmazzuk közvetlenül a bőrön! Mindig vivőolajjal kell őket hígítani, vagy testápolóval. Általában néhány csepp illóolaj egy tenyérnyi hordozóolajhoz a megfelelő koncentráció. A leggyakoribb vivőolajok az édesmandulaolaj vagy az olívaolaj.

Az aromaterápia jótékony hatása a testre, és a lélekre vonatkozva megkérdőjelezhetetlen. Ha csak lazítanál otthon egy hosszú fárasztó nap után, vagy új illatot csempésznél a mindennapjaidba- egy illóolaj kiváló választás lehet mindehhez. Nézd szét webshopunkban!